Ulei esential de bergamota: beneficii nebanuite ale acestui minunat ulei

Uleiul esential de bergamota este un produs natural folosit in scopuri medicinale si cosmetice. Acest ulei se obtine din coaja portocalei de bergamota (Citrus bergamia). Se caracterizeaza prin aroma sa particulara de citrice cu note florale care este de obicei folosita in aromoterapie in scopuri medicinale. Datorita concentratiei sale de nutrienti si antioxidanti, este considerat un aliat pentru ingrijirea pielii.

 

Fructul este un hibrid intre portocala amara si lamaie, ale carui extracte sunt folosite ca baza pentru prepararea parfumurilor, cosmeticelor, alimentelor si dulciurilor. Cu toate acestea, trebuie utilizat cu prudenta, deoarece poate provoca reactii adverse. Poti alege ulei esential din bergamota 10ml de la e-palosanto.com.

 

Utilizari si proprietati ale uleiului esential de bergamota

 

Datorita aromei sale de citrice si compozitiei farmacologice, uleiul esential de bergamota este utilizat intr-o mare varietate de produse de ingrijire personala. In special, poate fi gasit in parfumuri, sapunuri, creme de corp si produse cosmetice. De asemenea, este folosit ca aroma in industria alimentara sau ca supliment. Potrivit cercetatorilor, uleiul contine molecule bioactive cu potentiale beneficii pentru sanatate. In special, are o fractie volatila – variind de la 93% la 96% din total – si o fractie nevolatila – de la 4% la 7% din total. Acum, desi studiile clinice asupra acestui produs raman limitate, s-a descoperit ca are proprietati antibacteriene, antiseptice si antiinflamatorii. In mod similar, au fost observate efecte antioxidante, analgezice si neuroprotectoare.

 

Beneficiile uleiului esential de bergamota

 

In medicina naturista, uleiul esential de bergamota este folosit ca adjuvant pentru a reduce simptomele de stres, anxietate si alte probleme de sanatate mintala. De asemenea, ii sunt atribuite efecte pozitive impotriva colesterolului ridicat, a tensiunii arteriale si a durerii. Ce spun dovezile?

 

Colesterolul poate fi scazut cu ulei de bergamota. Acest ulei este creditat cu capacitatea de a reduce colesterolul, ceea ce ar fi benefic pentru prevenirea problemelor cardiovasculare.

 

Expertii in aromaterapie sugereaza ca inhalarea uleiurilor esentiale poate transmite semnale catre sistemul limbic, o regiune a creierului care regleaza emotiile. In consecinta, induce efecte fiziologice care se reflecta in reducerea stresului, a anxietatii si a tulburarilor de ritm cardiac.

 

Un studiu  a constatat ca aromaterapia cu bergamota si alte uleiuri esentiale stimuleaza eliberarea de serotonina si dopamina, mai bine cunoscute sub numele de hormoni ai starii de bine. Datorita acestui fapt, favorizeaza ameliorarea simptomelor depresiei si a altor tulburari de dispozitie.

 

Un studiu a confirmat ca polifenolii plantei exercita un efect antiinflamator si antidiabetic. Pentru moment, sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica mecanismele.

 

Una dintre substantele continute de uleiul esential de bergamota, linalolul, a fost studiata pentru efectele sale antibacteriene. Mai exact, s-a observat ca poate inhiba cresterea unor tipuri de bacterii care provoaca intoxicatii alimentare, precum Staphylococcus aureus si Escherichia coli.

 

Doi compusi din uleiul esential de bergamota, linalolul si carvacrolul, sunt asociati cu efecte analgezice si antiinflamatorii.  In plus, a fost observat un efect anticonvulsiv.

 

Aromaterapeutii combina adesea acest ulei cu un ulei purtator (nuca de cocos, migdale, masline etc.) pentru a calma simptomele artritei si afectiunilor musculo-scheletice. In acest scop, este de obicei folosit in masaj.

 

Cosmetice si sanatatea pielii

 

Proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene ale acestui ulei esential sunt utile in imbunatatirea sanatatii pielii. Aplicarea sa (combinata cu un ulei purtator) reduce prezenta acneei, a chisturilor si a punctelor negre. De asemenea, se crede ca ajuta la ameliorarea eczemelor, pecinginei si psoriazisului.

 

De asemenea, se crede ca bergamota poate netezi parul si poate controla incretirea acestuia. Se spune chiar ca favorizeaza ameliorarea scalpului iritat. In acest scop, in samponul obisnuit se adauga 6 sau 8 picaturi de ulei esential de bergamota. De asemenea, puteti combina 2-3 picaturi cu un ulei purtator pentru masaj.

 

Riscuri si posibile efecte secundare ale uleiului esential de bergamota

 

Uleiul esential de bergamota pur este iritant pentru piele. Prin urmare, nu trebuie aplicat direct.

In schimb, este combinat cu un ulei purtator sau alt produs similar. Persoanele cu pielea sensibila ar trebui sa faca un mic test inainte de a-l folosi. Daca dupa 24 de ore nu apar semne sau o reactie adversa, se poate folosi fara probleme.

 

Una dintre substantele din acest produs, bergaptenul, este fototoxica. Adica creste sensibilitatea la radiatiile ultraviolete, ceea ce duce la probleme precum fotodermatita. Prin urmare, dupa ce ai folosit uleiul, ar trebui sa iti clatesti bine pielea si sa aplici multa protectie solara inainte de a iesi din casa.

 

Pentru siguranta, nu trebuie utilizat de copii, femei insarcinate, persoane cu hipoglicemie sau pacienti care iau medicamente care cresc sensibilitatea la lumina solara.

 

Cum este folosit uleiul esential de bergamota?

 

Pentru a profita de proprietatile uleiului esential de bergamota exista mai multe optiuni. Prima este printr-un difuzor de arome, ideal pentru sedintele de aromoterapie. Acesta din urma poate fi inlocuit prin diluarea uleiului in apa clocotita pentru a inhala vaporii.

 

De asemenea, este bine sa-l amesteci cu un ulei purtator pentru a-l aplica prin masaj in caz de afectiuni. In cele din urma, este posibil sa-l gasesti chiar si in suplimente pentru consum oral. Este important sa le folosesti insa numai pe cele care sunt facute cu autorizatie si sa nu ingerezi uleiul pur.

 

Ce sa retii despre uleiul esential de bergamota?

 

Uleiul esential de bergamota este un produs care concentreaza compusi farmacologici cu efecte pozitive asupra sanatatii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma beneficiile atribuite acestuia, precum si dozele sigure si posibilele efecte secundare.

 

Prin urmare, nu ar trebui sa fie un tratament principal pentru boli, ci un adjuvant. Ori de cate ori este posibil, consulta medicul inainte de a-l utiliza ca supliment sau produs de ingrijire a pielii.

Citește și